maandag 31 december 2012

Mens & natuur

Hoe groen ben je zelf?






 
Ik las een artikel waarin men duidelijk maakte dat we de bevolking in 4 groepen kunnen opdelen. Namelijk de gelaten ontkenner, een onschuldige wachter, geremde hoper en een groene doener. Ik zou me zelf plaatsen bij de groep van de onschuldige wachters.




 
 
Ik weet dat er dringend veel moet veranderen wat betreft het energie gebruik in onze samenleving. Ik probeer er zelf ook zoveel mogelijk op te letten maar vind dit nog altijd moeilijk. Bijvoorbeeld wanneer ik producten in de koelkast heb zitten die over tijd zijn, gooi ik die meteen weg. Ik zou er eigenlijk beter nog eens van proeven en als het nog goed is nog gebruiken. Ik geef mezelf wel een pluspunt voor het feit dat ik na een maaltijd de restjes altijd overhoud voor de volgende dag. Ik probeer er meestal ook op te letten dat ik het licht niet aansteek wanneer dit niet nodig is. Op het vlak van voeding eet ik eigenlijk het liefst vlees, daarvoor moeten er altijd dieren geslacht worden. Ik sta daar wel bij stil maar blijf toch vlees eten omdat ik het zo gewoon ben. Ik ben ook wel beïnvloed door mijn omgeving op dat vlak. Ik ben het thuis altijd zo gewoon geweest om vlees te eten. Ik vind eigenlijk ook wel van mezelf dat ik op het vlak van transport niet bepaald milieu bewust ben, ik neem altijd het openbaar vervoer of ga met de auto. Ik vind dat ik best wel eens naar de slager of bakker kan gaan met de fiets in plaats dan daarvoor altijd de auto te gebruiken. Ik denk dat dit ook vooral te maken heeft met de tijd waarin we nu leven, iedereen is altijd maar gehaast. Dus iedereen zoekt een manier om vlug ergens te zijn en met de auto of het openbaar vervoer ben je er nu eenmaal rapper dan met de fiets. Toch vind ik dat het maar een kleine moeite is om eens wat meer de fiets te nemen.
 
 
Ik wil op al mijn minpunten wat betreft groen zijn letten, om zo toch een groener mens te worden in de samenleving. Maar ik vind wel dat de overheid zelf ook meer hun best mag doen, zij moeten ervoor zorgen dat de samenleving groener wordt, dit is hun taak.


Klik hier om het artikel 'Intervieuw met Vicky De Meyere' te lezen.

zondag 30 december 2012

Mens & natuur

Energy, let's save it!


Ik bekeek een filmpje over energie. In het begin van dit filmpje toont men namelijk hoe je beter niet omgaat met energie. Want soms verspillen we zonder we het eigenlijk beseffen echt wel veel energie. Bijvoorbeeld door alle lichten aan te steken en de ruiten open te plaatsen terwijl de verwarming aanligt binnen of de kraan voortdurend laten lopen terwijl we onze tanden poetsen of een bad nemen. Ook is een bad veel meer energie verspillend dan een douche. Je kan dus beter een douche nemen. Ook wordt duidelijk gemaakt in het filmpje dat door het verspillen van energie de aarde meer en meer wordt opgewarmd. In het filmpje wordt ook getoond wat je kan doen om energie te besparen. Bijvoorbeeld je kan spaarlampen gaan gebruiken in plaatst van gewone lampen, zo spaar je veel energie uit. Het is beter om de verwarming ook enkele graden lager te plaatsen en indien nodig een dikke trui te dragen. Nog een goeie tip die men meegeeft is dat je beter de stekker uit het stopcontact trekt wanneer je het toestel niet gebruikt want in slaapstand verbruiken ze toch nog energie. Zo zijn er nog heel veel tips die men hier niet weergeeft. Bijvoorbeeld je huis verluchten doe je het best door een kwartiertje het raam helemaal open te zetten en dan terug te sluiten en niet gedurende de hele dag het raam laten open staan in kierstand. We kunnen hieruit dus besluiten dat energie besparen wel degelijk kan zonder minder luxe te hebben in huis. We moeten gewoon eens  stilstaan bij de dagelijkse activiteiten die we uitvoeren en kijken hoe we daar energie kunnen besparen. Als iedereen hieraan meewerkt, kunnen we over de hele wereld heel wat energie besparen.

Bekijk hier het filmpje 'Energy, let's save it!':

donderdag 27 december 2012

Mens & natuur

Sing for the climate


Ruim 60 000 deelnemers zingen mee voor 'Sing for the climate'. We zingen het klimaatlied 'Do it now' en willen daarmee aangeven dat er maatregelen moeten genomen worden tegen de klimaatopwarming. Het is Nick Balthazar die het hele 'Sing for the climate' oprichtte. Hij doet dit samen met de actie 11. 11. 11.. Het is zeker van belang dat we iets doen tegen de klimaatopwarming.


Klimaatspecialist Peter Tom Jones (KU Leuven) beaamde dat het Noordpoolijs deze zomer dramatisch gesmolten is en dat wetenschappers van Cambridge voorspellen dat de Noordpool al over 4 jaar tijdens de zomer volledig ijsvrij zal zijn. "Wie dit 10 jaar geleden had durven zeggen, was gek verklaard. De klimaatopwarming loopt veel sneller dan wetenschappers verwacht hadden".  "Nu al nemen 56 miljoenensteden, goed voor 10 procent van de wereldbevolking, verregaande maatregelen. In Vlaanderen hebben de provincie Limburg en de steden Gent en Leuven zich voorgenomen om over een aantal jaren klimaatneutraal te worden", aldus Jones die zelf nauw betrokken is bij de Leuvense plannen om dat tegen 2030 te worden. Hij riep iedereen op mee te doen. "Het draagt bij tot stabilisering van het klimaat, bespaart enorm op de energiekosten en creëert nieuwe jobs, en een andere mobiliteit is bovendien veel gezonder." Dat er nu dus ook al maatregelen zullen genomen worden in Limburg, Gent en Leuven komt zeker en vast door 'Sing for the climate'. Dus we mogen wel besluiten dat dit een goed initiatief is van Nick Balthazar!


Hier het filmpje van onze school 'Katho Tielt' die ook mee zong voor 'Sing for the climate':

 
 
Ik vind het goed dat we op die manier eigenlijk al iets kunnen doen voor het klimaat. We kunnen gewoon zingen voor het klimaat en daarmee overtuigen we de steden om maatregelen te nemen tegen de klimaatopwarming. Heel onze school deed ook actief mee met het lied. Ik vind het leuk dat ik toch mijn steentje hier heb kunnen bijdragen. Ik hoop dat er met deze actie toch dingen gaan veranderen voor het klimaat! Dat we mensen hebben overtuigd om ook eens stil te staan bij het probleem . Hopelijk worden ze er dan ook van bewust en willen ze meehelpen om er iets aan te doen.
 

Mens & natuur

Kalfke Willy



We eten dieren, maar als we weten dat het gaat om dieren dat we lief hebben, hebben we plots geen honger meer. In basta, een programma op 'één', deden ze een test met de mensen. Ze namen twee kalfjes, kalf Willy en kalf Barabas. Kalf Willy was enorm geliefd door de mensen en zouden ze zeker nooit willen slachten. Basta organiseerde een barbecue met het vlees van het geslachte kalf. Er kon dan door de mensen gestemd worden op de site van 'één' of ze voor of tegen de slachting van kalf Willy waren. Na de barbecue vertelden de mannen van Basta de uitslag. De twee kalfjes werden op het podium geroepen, maar enkel kalfje Barabas kwam te voorschijn. Ze vertelden dan aan de mensen dat het wel duidelijk was, dat het dus kalfje Willy was geworden. De mensen waren geschockt, ze hadden dan eigenlijk kalfje Willy opgegeten, dat dachten ze toch. De mensen zouden helemaal anders gereageerd hebben moest het gaan over een gewoon kalf. Daarmee kunnen we nogmaals besluiten dat mensen er niet bij stilstaan als ze gewoon dieren opeten. Ze staan er alleen maar bij stil eens het gaat om dieren die hun nauw aan het hart liggen. Maar het was natuurlijk niet waar dat kalfje Willy was geslacht. De mannen van Basta hadden dit gewoon gedaan om eens te zien hoe de mensen daarop zouden reageren. Ze hebben het wel overweegt om kalfje Willy echt te laten slachten, maar kregen dit natuurlijk ook niet over hun hart omdat het kalfje veel te geliefd was door hen. Ze haalden gewoon in de plaats vlees voor de barbecue naar het slachthuis, maar wel van een ander kalfje. Dus kalfje Willy heeft het overleefd en de mensen waren blij. Maar ik vind dat ze er toch eens moeten over  nadenken en beseffen dat ze nu wel een ander kalfje hebben opgegeten in de plaats.

Bekijk hier het filmpje over kalfke Willy

Mens & natuur

De weggooitest


We gooien vaak veel weg, ook dingen die we soms nog kunnen gebruiken. Vaak gooien we eten die we niet hebben opgekregen al meteen weg, in de plaats van het bijvoorbeeld te gaan invriezen. Want er is bewezen dat er jaarlijks zo'n 9 procent van ons voedsel ongebruikt in de afvalbak verdwijnt. Om even bij  jezelf uit te testen, hoe jij hiermee omgaat, is er de volgende test, namelijk "de weggooitest". Want vaak kunnen we meer gaan besparen dan we denken. Klik hier voor de test, en ontdek of u veel voedsel weggooit.
 
 
Mijn uitslag:
 
Mijn uitslag van de weggooitest is niet zo goed. Ik gooi dus blijkbaar meer voedsel weg dan ik dacht. Ik scoor op basis van de test gemiddeld op voedselverspilling. Zoals de gemiddelde Nederlander gooi ik dus jaarlijks ongeveer 40 kilo voedsel in de afvalbak. Dat kost dan gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is namelijk een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten  al vaak  een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!
Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of er maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra's van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag kunt opeten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het invulformulier 'Voedselverspilling' te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.
 
Mijn mening hierover:
 
Ik ben wel wat geschrokken van de uitslag van mijn test. Want ik let er nochtans op dat ik niet meteen alles weggooi. Zo spaar ik in de eerste plaats al heel veel afval om mee te  knutselen. Denk maar aan botervlootjes, flesjes van cola en limonade, wc-rollen, keukenrollen en zo verder. Ook denk ik eraan om na het bereiden van een maaltijd niet meteen al hetgeen dat over is in de vuilbak te gaan gooien. Ik doe dit dan in potjes en spaar dit voor een volgende maaltijd. Of als er bij ons thuis soep  wordt gemaakt, wordt de rest hiervan ingevroren en een andere keer opgegeten. Maar waarom ik langs de andere kant wel begrijp dat mijn test niet goed was, is vooral door de reden dat ik voedsel waarvan de bewaartijd overschreden is,  meteen weggooi. Ik proef eigenlijk nooit of het product nog lekker smaakt. Bewaartijd overschreden is voor mij onmiddellijk weggooien. Ik vind het wel jammer dat mijn test niet zo geslaagd was en wil er in de toekomst zeker aan werken. Ik zal proberen om niet te rap producten die bijvoorbeeld maar een dag of 2 over tijd zijn weg te gooien. Ook zal ik er blijven opletten dat ik altijd de overschot van een maaltijd bewaar voor een volgende maaltijd of invries in de diepvries. Nog iets dat ik voor mezelf wil meenemen naar de toekomst is dat ik bijvoorbeeld brood die 2 dagen oud is, niet onmiddellijk ga wegsmijten, maar het bijvoorbeeld ga roosteren of de resten van het brood  zal meegeven met mensen die thuis kippen hebben. Ik hoop dat het me zo lukt om daarin toch wat groener te worden!


Mens & lijden

Persoonlijk tekstje ...


Als slot heb ik nog een tekstje over het gemis van iemand dat ik zelf heb geschreven voor de begrafenis van mijn meme. Ik heb dit tekstje dan ook aan haar opgedragen in de mis. Het gaat over waarom we allemaal zo opkeken naar haar en over het grote gemis dat we nu hebben zonder haar.


Meme'tje,

Je was zo'n warm persoon
Je straalde altijd
Ook al ging het even minder,
Je toonde het nooit
'Je moet van het leven genieten' ik hoor het jou nog zo zeggen
Zo positief dat je was, daarvoor had iedereen respect
We zullen je nooit vergeten
Gelukkig hebben we nog de mooie herinneringen die we met ons meedragen
Alle feestdagen samen met de hele familie, je genoot er altijd van de hele familie samen te brengen.
Je kon uren met iedereen praten en stond altijd voor iedereen klaar, je was een luisterend oor voor elk van ons.

Je familie, vrienden en buren waren je leven, voor hen ging je door het vuur.
Klagen stond helemaal niet in jou woordenboek.
Je maakte jezelf altijd sterk en gaf altijd iedereen hoop, zo was je
en zo zullen we jou herinneren
Als een prachtig persoon met een gouden hart
Het enige dat wij nu nog kunnen zeggen, is 'dank U'
Weet dat je voor altijd bij ons zal zijn
we dragen jou altijd mee in ons hartje
Jou zullen we nooit vergeten! 

                                         

Mens & lijden

 Gedichtje ...

 
Stil ben je van ons heengegaan
Je hebt altijd voor ons klaar gestaan
Geborgenheid en liefde heb je ons gegeven
Zo was je je hele leven
Je was een schat voor ons allen
Je te moeten missen zal ons zwaar vallen
 
 
 
Ik koos dit gedichtje omdat het gaat over het lijden namelijk het missen van een persoon die is heengegaan. Het gedichtje doet me ook denken aan mijn meme, omdat ze ook zo iemand was die voor iedereen klaar stond. Ze heeft me ook ontzettend veel geborgenheid en liefde gegeven al de momenten van haar leven. Haar moeten missen valt inderdaad heel zwaar, gelukkig zijn er nog de herinneringen om die pijn te verzachten. Op de tekening staat er een roos die blijft drijven op water. Daarmee wil ik zeggen dat mijn herinneringen aan mijn meme ook nooit zullen verdrinken, die blijven voor altijd in mijn hartje bestaan ...
 


Mens & lijden


Liedjes Mens & lijden

Ik heb hier nog twee liedjes die een heel belangrijke betekenis hebben voor mij. Het zijn namelijk twee liedjes die werden gespeeld op de begrafenis van mijn meme. Ik koos voor deze twee liedjes omwille van de teksten die me aangrepen. Ik luister nu nog vaak naar die liedjes als ik het even moeilijk heb en maak het even stil.
 
Clouseau: "Ik denk aan jou"
 
 
 
In het liedje zingt Clouseau over het herdenken van een persoon. Het terug denken aan de mooie momenten die je met die persoon hebt gehad. Hij probeert in dit liedje zichzelf moed in te spreken. Het gaat erom om terug te denken aan de persoon en eens herinneringen op te halen. Het liedje ontroert me nog steeds en ik herken me er volledig in.
 
Marco Borsato: "Afscheid nemen bestaat niet"
 
 
                                  
 
In het liedje zingt Marco over hoe moeilijk het is om afscheid te nemen van iemand. Het gaat over ons geloof dat er na de dood ook nog iets is, dat het nog niet gedaan is. Ik geloof daar ook in, dat er een plek is waar ik mijn meme terugzie. Hij zingt ook dat de persoon die er niet meer is, toch nog altijd een beetje bij ons is, als we het moeilijk hebben bijvoorbeeld. Het gaat er vooral over dat je er zelf in gelooft dat die persoon nog steeds bij je is. Ik geloof dat zeker en door daar zo over te denken, heb ik meer kracht om iets te bereiken.



Mens & lijden

Artikel Mens & lijden


Artikel Het Nieuwsblad: "Kelly (18) voor ogen van vader van de weg gemaaid"


TORHOUT - Een roekeloze bestuurder heeft zaterdagnacht Kelly Mortier (18) van de weg gemaaid in Torhout. Voor het meisje, dat metersver werd meegesleurd, kwam alle hulp te laat. De dader reed gewoon door. 'Hij heeft verdorie niet eens geremd', zegt haar vader, die het ongeval zag gebeuren.
 
 
 
Kelly Mortier uit Torhout was zaterdagavond op stap met haar vader Frank Mortier en een vriendin. Rond halftwaalf arriveerde het gezelschap aan het café Breskens in de Rijselstraat in Torhout, waar een vriendin van Kelly een feestje gaf voor haar verjaardag. Het trio parkeerde aan de overkant van de straat. Het drama voltrok zich toen ze de weg overstaken.

"Plotseling kwam een auto met hoge snelheid op ons afgereden", zegt vader Frank Mortier. 'Kelly's vriendin en ikzelf konden nog op het nippertje opzij springen maar mijn dochter, die achter ons liep, kon dat helaas niet meer. Machteloos moest ik toezien hoe Kelly werd gegrepen en tientallen meters verder onder een geparkeerd voertuig terechtkwam. Ik zag haar door de lucht tollen. Wat er op zo'n moment door je heen gaat, kan je onmogelijk beschrijven."

"Kelly's aanrijder is niet eens gestopt en is weggevlucht in de richting van het centrum. Hij liet mijn dochter achter zonder naar haar om te kijken. Zoiets doe je zelfs niet met een hond."

Vader schreeuwde naam van dochter uit

In café Breskens was het verjaardagsfeestje intussen volop aan de gang. "We hadden niet het minste vermoeden van het drama dat zich buiten afspeelde", zegt uitbater Steve Goetgebeur van café Breskens. "Maar toen Kelly's vader hier plots kwam binnenstormen en de naam van zijn dochter uitschreeuwde, beseften we dat er iets zeer ernstigs aan de hand was. We zetten meteen de muziek meteen stil en gingen buiten kijken. Frank verwittigde intussen de hulpdiensten."

De hulpdiensten waren snel ter plaatse en probeerden Kelly te reanimeren. Het meisje werd in allerijl naar het Sint-Rembertziekenhuis overgebracht, waar ze bij aankomst overleed.
 

'Klap was verschrikkelijk'

"Ach, toen ik Kelly daar langs de kant van de weg zag liggen, besefte ik dat het te laat was", zucht Frank. "De klap was verschrikkelijk. Ik hoop dat de dader zich spontaan komt aangeven en dat hij flink wordt aangepakt. Hij moet inzien hoeveel leed hij heeft veroorzaakt. Hij had toch minstens kunnen stoppen om mijn dochter te helpen? Hij heeft verdorie zelfs nooit geremd."

"Maar welke straf hij ook krijgt, ik zal er Kelly niet mee terugkrijgen. Het is misschien raar om zeggen, maar die auto had beter mij opgeschept. Het kan toch niet dat een vader zijn dochter ten grave moet dragen? Kelly was nog zo jong. Haar leven moest voor haar nog beginnen."

Jongere zus en vriend

Kelly laat behalve haar ouders, die gescheiden leven, ook een jongere zus Shirley (17) en haar vriend Miguel na. "Kelly zat in haar laatste jaar verzorging in het Margaretha-Maria-Instituut in Kortemark en wou nog een zevende jaar bijdoen", gaat Frank verder. "Ze was heel sociaal en had heel veel vriendinnen. We waren zaterdagavond bijzonder uitgelaten. We kwamen van een café in de binnenstad en verheugden ons op het feestje in café Breskens. Maar het heeft niet mogen zijn."

Op de plaats van het ongeval brandden buurtbewoners zondag enkele kaarsjes. "Het minste dat we kunnen doen", zeggen buurtbewoners Ronny Callewaert en Nicole Lievens. "Het is lang niet de eerste keer dat hier een ongeval gebeurt", zegt Heike Deketelaere, die tegenover café Breskens woont. "De rotonde even verderop is te laag waardoor auto's gewoon rechtdoor de Rijselstraat in kunnen razen. Al na enkele tientallen meters halen ze weer honderd per uur. Het wordt tijd dat de hardrijders hier aangepakt worden."

De begrafenisplechtigheid voor Kelly Mortier vindt zaterdag om 9.30 uur plaats in de Sint-Pieterskerk in Torhout. Intussen zoekt de politie met man en macht naar de aanrijder.
 
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GAB2I1NM8#
 
Mijn mening hierover:
 
 Ik vind het verschrikkelijk als ik dit lees. Vooral ook omdat ik het meisje een beetje kende, ze zat namelijk in mijn school en was een goede vriendin van een goede vriendin van mijn school. Die dag dat we in onze school het nieuws te horen kregen, stond iedereen zijn hart stil. Niemand kon geloven dat er iets met Kelly was gebeurd, zo'n lief goedlachs meisje, waarom toch? We hoorden dan dat het ging om een vreselijk ongeval. Ik vind de manier waarop ze om het leven is gekomen gewoon vreselijk, ze is gewoon meters weggevlogen ... Maar vooral het was zo onverwacht. Ze gingen een verjaardag vieren met z'n drieën en eens goed feesten en dan moet dit gebeuren. Ik denk dat het vooral voor haar vader en haar vriendin ook een chock voor het leven moet zijn. Het moet toch vreselijk zijn dat je daar als vader staat toe te kijken hoe je eigen dochter uit het leven wordt genomen. Ik denk dat als ouder niemand dit wil meemaken. Maar het gebeurde hier toch wel. Het ergste vond ik dan nog dat de dader gewoon tegen een harde snelheid doorreed. Hoe kun je nu, als je net iemand hebt omvergereden, gewoon doorrijden? Ik snap niet hoe mensen op zo'n momenten toch nog altijd zo egoïstisch kunnen zijn. In onze school werd Kelly zeker en vast nooit vergeten, we organiseerden ook een mis voor haar die was heel pakkend. Ik denk dat we hier vooral uit kunnen concluderen dat je tegenwoordig nooit niet meer veilig bent. Ik hoop dat mensen die veel te snel rijden eens gaan inzien wat de gevolgen ervan zijn ...
 
 
Hier nog twee filmpjes die een vriendin van kelly maakte als herinnering aan haar:
 
 
 
 
 
 

woensdag 26 december 2012

Mens & lijden

Noodweer op Pukkelpop ...


Pukkelpop 2011 start met mooi weer, de zon schijnt, alle mensen amuseren zich op de muziek. Tot plots een hevige onweersbui alles moet verpesten, het is gewoon verschrikkelijk. Het ene moment staan alle mensen te dansen en te springen en het andere moment moet iedereen rennen voor hun eigen leven. Door de hevige onweersbui vielen maar liefst 5 doden en 70 gewonden. Tenten werden omvergeblazen en bomen vielen om. Zo eindigde het succesvolle festival in een ramp van leven en dood. Ik vind het verschrikkelijk, die mensen dachten van er even tussenuit te gaan even de sfeer opsnuiven op een festival en dan gebeurt dit. Veel jongeren waren er ook aanwezig. Maar voor de ouders moet het ook verschrikkelijk geweest zijn. Je laat je kind dan na lang zagen toch alleen met vrienden naar een festival gaan. Je kind let dan goed op, maar dan gebeurt zoiets, gewoon door een onweersbui. Het was ook voor alle familieleden en vrienden van de mensen op Pukkelpop enorm afzien, want zij wisten immers van niets, het enige wat ze konden doen, was afwachten en hopen dat hun vriend of familielid nog in leven was. Hier gaat het dus om lijden door de natuur. Het is gewoon erg te weten, dat als die ene onweersbui er niet was geweest, iedereen er nog zou zijn. Ook is het lijden dat heel plots gebeurt, want niemand had dit verwacht, niemand had dit zien aankomen, we hadden dit gewoon niet durven denken maar toch is het gebeurd. Ik denk dat niemand de ramp op Pukkelpop 2011 ooit nog zal vergeten en al de slachtoffers van de ramp blijven voor altijd in ons hart. Ik was zelf enorm geschokt toen ik het hoorde en ik leefde enorm mee met alle mensen die er aanwezig waren en familie en vrienden van hen. Iedereen op het festival zelf was verwonderd van wat gebeurde, niemand kon dit geloven. Er was een grote chaos en iedereen ging op zoek naar vrienden en familie van elkaar. Na het hele gebeuren heeft het festival dan toch nog gedeeltelijk doorgegaan, dat zou ik eerlijk gezegd niet gedaan hebben. Ik vind dat je na zoiets toch niet meer kan plezier maken of dansen. De meeste mensen op het festival hadden daar helemaal ook geen zin meer in en wilden liever allemaal naar huis. Die mensen gingen naar huis met een leeg hart en vooral een dubbel gevoel. Ze hadden niet verwacht dat hun uitstap zo ging eindigen ...
 
                                  

Klik hier voor een artikel over de ramp op Pukkelpop.


Hier nog een reportage over het noodweer op Pukkelpop:

Mens & lijden

Allerzielen



Telkens op 2 November worden bij de christenen de overledenen herdacht. Want volgens het Christendom blijft de ziel over na de dood, die kun je niet zien maar het zijn de gedachten van de overledene die door leven na de dood. De katholieken komen dan bij elkaar om Allerzielen te gedenken. Allerzielen is dus eigenlijk het feest van de herinnering aan de mensen die gestorven zijn. We nodigen dan in de kerk de familieleden uit van de personen die het afgelopen jaar zijn overleden. De namen van de overleden personen worden dan nog eens genoemd tijdens de mis en er wordt een kaarsje aangestoken voor die persoon. Want een kaars staat symbool voor het licht van aandacht, een teken aan de overledene dat er nog aan die persoon gedacht wordt. Met Allerzielen gaan dus de meeste mensen naar het kerkhof, om een persoon die hun dierbaar is te herdenken. Het is wel soms erg dat mensen alleen maar naar het kerkhof gaan met Allerzielen. Ik vind het belangrijk om ook eens op een ander moment naar het kerkhof te gaan. Je merkt dat er met Allerzielen altijd veel volk is bij het graf van de overledene en op een andere dagen dan weer niet. Het blijft dus voor ons christenen nog altijd de meeste ideale dag om naar het kerkhof te gaan. Ikzelf ga vaak ook andere dagen eens naar het kerkhof en niet alleen op Allerzielen. Ik vind als je alleen maar op Allerzielen naar het kerkhof kan gaan dat je beter gewoon niet gaat. Verder zie je op zo'n dag als Allerzielen veel bloemen en kransen van familie en vrienden liggen bij de graven. We staan even stil bij het graf van de overledene en bidden even tot die persoon. Op zo'n momenten denken we nog eens terug aan alle mooie momenten met die persoon. Het kan wel goed doen, vind ik om even tot rust te komen bij de geliefde die je mist en even alleen maar aan die persoon te denken.



Mens & lijden

Rituelen bij het sterven verschillen van cultuur tot cultuur ...


In elke cultuur zijn er wel andere rituelen rond het sterven. Bijvoorbeeld bij ons wordt er heel anders omgegaan met de dood dan bijvoorbeeld in het Hindoeïsme.

Hier zie je een filmpje over de rituelen in het Hindoeïsme:

 
 
Ze hebben maar één God in het Hindoeïsme waar ze in geloven, maar toch is die telkens anders. Een van de rituelen bij de dood in het Hindoeïsme is dat men net voordat de persoon gaat overlijden druppels van water uit de Ganges in de mond doet, samen met bladeren van een tulasi plant en een goudstuk. Als de dood is ingetreden wordt het lichaam gewassen, gekleed en in een doodskleed gehuld. De overledene wordt in een processie naar een brandstapel gereden. Hier laat de oudste zoon een stukje brandend hout in de mond van de overledene vallen, terwijl hij zegt: "dit stuk voedsel wordt aan u opgediend, overledene. Moge dit u tot genoegen zijn en moge dit uw bevrijding van alle banden inhouden". Vervolgens wordt de brandstapel op meerdere plaatsen gelijktijdig aangestoken. Na de crematie worden de asresten verzameld en verstrooid in de Ganges of een andere rivier of zee. 
 
Even vergelijken met het ritueel bij de dood bij ons ...
 
Bij ons gaat het er wel heel anders aan toe. Maar net als zij hebben wij ook één God, alleen verandert onze God niet. Een ritueel die al start voor de persoon dood gaat, hebben we bij ons niet echt. Bij ons spreken we van het sacrament der stervenden. Bij ons speelt de priester een belangrijke rol bij de voorbereiding van de begrafenis of crematie. Aan de crematie zal meestal een eucharistieviering of een woord- en gebedsdienst in de parochiekerk voorafgaan. Een eucharistieviering wordt bij ons bij voorkeur in de kerk gehouden. Bij ons wordt de mis dan ingekleed door verschillende liederen en teksten die vertellen wie die persoon was of wat die persoon betekende voor anderen. Vaak is er bij ons ook aan avondwake voor de overledene. Dit vindt dan plaats op de avond voor de begrafenis. De aanwezigheid van veel vrienden en bekenden bereidt de familie mentaal voor op de uitvaart. Op de dag van de uitvaart neemt de directe familie afscheid van de overledene en begeleiden de kist vervolgens naar de kerk. Daarbij worden bloemen op de kist gelegd. Bij het binnenkomen in de kerk komt de priester de familie tegemoet en besprenkelt de kist met wijwater. In de kerk branden kaarsen en worden liederen gezongen door het kerkoor of afgespeeld die de familie heeft gekozen. Tijdens de gebeden worden nogmaals de goede kwaliteiten van de overledene naar voren gehaald en wordt gebeden voor de nabestaanden. Tijdens de offerande worden bidprentjes uitgedeeld. Iedereen geeft hierbij een kleine bijdrage. Dit geld wordt dan gebruikt voor herdenksmissen. Dat prentje kunnen mensen als herinnering meenemen naar huis, zodat ze altijd die persoon kunnen herdenken.


De uitvaartmis wordt beëindigd met de 'absouten'; een ritueel waarbij de priester de kist met wijwater besprenkelt en bewierookt, onder het uitspreken van begeleidende gebeden. Tegenwoordig worden de absouten vooral opgevat als een laatste eerbetoon aan het lichaam van de overledene. Het is echter ook een laatste gebed om vergeving van de zonden van de overledene.
Terwijl het koor zingt of er een lied speelt dat de familie kiest, gaan de priester en de misdienaars als eersten de kerk uit, op weg naar het kerkhof of naar de begraafplaats; daarna volgen de aanwezigen de dragers met de kist. Buiten beginnen de klokken te luiden, maar verder verloopt de begrafenis in grote zwijgzaamheid.
 
Bij het graf gaat de priester aan het uiteinde van het graf staan en staat een lid van de parochie met een kruis aan het hoofdeinde. In stilte bewierookt en zegent de priester het graf. De nabestaanden en belangstellenden staan om het graf heen terwijl de dragers de kist laten dalen. Vervolgens bidt de priester het Onze Vader en strooit hij een schepje aarde op de kist met de woorden 'Gij bent stof en tot stof zult gij wederkeren.' De nabestaanden en andere aanwezigen kunnen vervolgens ook een schepje aarde op de kist strooien. Als mensen dit te ver vinden gaan, kunnen ze dit ritueel vervangen door het besprenkelen van de kist met wijwater of het strooien van bloemen. Meestal wordt familie en buren gevraagd deel te nemen aan de koffietafel, thuis of in een daarvoor gehuurde zaal. Op verjaardagen en op de sterfdag wordt vaak een mis opgedragen, waarin speciaal voor de overledene en andere overleden familieleden wordt gebeden.

Besluit:

We kunnen hieruit dus besluiten dat er een groot verschil is tussen het ritueel bij de dood van bij ons en dat van bij het Hindoeïsme. Als ik het ritueel van het Hindoeïsme lees vind ik dat nogal raar en eigenlijk ook een beetje ongewoon. Terwijl dit voor hen juist de normaalste zaak is. Dit is hun teken van eerbied voor die persoon. Ik denk dat zij ons ritueel ook maar raar zouden vinden. Daarom is het belangrijk dat we binnen elke cultuur ons eigen ritueel hebben om  met de dood om te gaan.

Mens & lijden

Afscheid van pasgeboren leven ...




Afscheid nemen is altijd zwaar, maar afscheid nemen van iets wat er nog maar net is, dat is pas echt zwaar. Eerst ben je in verwachting en ben je super trots met je baby, de geboorte komt er aan je kan bijna niet meer wachten. Maar als het dan misloopt, stort gewoon de hele wereld in. Ik denk dat er niets zwaarder is dan het verliezen van een pasgeboren kind. Het is dan belangrijk dat de ouders goed worden opgevangen. Daar zijn gelukkig voldoende mensen voor om de ouders van een gestorven kind op te vangen. In het filmpje maken we kennis met een van die  mensen namelijk Ine, ze is pastoor in het UZ Gasthuisberg in Leuven. ze is vooral bezig met de patiënten in de verloskamer en op de neonatale afdeling. Ze begeleidt dus ook ouders bij hun rouwproces na een zwangerschapsonderbreking. Ze willen de mensen hier vooral steunen op vlak van spiritualiteit en levensvragen. Ze gaan dan meestal ook een gesprek aan met de ouders. Er wordt ook gezorgd voor een ritueel: dit is dan meestal een doopsel of een uitvaart van het kind. Het ritueel kan zowel katholiek zijn of eerder neutraal. Ze kijken altijd wat de ouders in de eerste plaats willen.

 In het filmpje getuigen ook twee ouders namelijk Jeroen en Annelies waarvan hun kindje Achiël ook is gestorven. Ze vertellen dat je het moment dat je te horen krijgt toch altijd nog blijft hopen, zo zijn we nu eenmaal. Het was een enorme klap voor hun om dan te horen te krijgen dat hun kindje niet levensvatbaar was. Ine heeft hen dan ook gedurende het hele proces begeleid. De ouders vonden het dopen van Achiël heel belangrijk, vooral omdat hun eerste kindje Noa ook gedoopt was. Het doopsel stond voor hen als betekenis  'zorgen voor'. Ze wilden dit doen om zo toch nog een beetje kunnen zorgen voor Achiël. Zo zijn voor hen Achiël en Nora ook met elkaar verbonden. Eva zelf vindt telkens ook de kracht om dit te doen door God. Zo kan ze haar sterk houden en de mensen gaan helpen.


Het filmpje over afscheid van pasgeboren leven:

 
 


Mijn mening hierover:

Ik vind het in de eerste plaats chapeau voor Ine dat ze telkens opnieuw mensen gaat helpen bij het verlies van hun pasgeboren kindje. Het zou niks voor mij zijn denk ik. Ik zou het denk ik niet aankunnen om ouders met zo'n verdriet toch weer een beetje zin te geven aan het leven. Maar je merkt hier toch bij de ouders van Achiël dat het haar wel lukt om die mensen toch terug wat positiviteit te geven in het leven. Doordat de ouders hun kind kunnen dopen kunnen ze toch nog een beetje zorgen voor hun kind. Ik vind het dapper van de ouders ook dat ze toch proberen om er op een aanvaardbare manier mee om te gaan door bijvoorbeeld een doopsel te geven voor hun kind. Want ik denk dat dit het ergste is wat je kan meemaken als ouder. Dit kan je gewoon niemand toewensen, zoiets vreselijks. Ik denk dat de ouders van Achiël ook wel geloven dat er nog iets is na de dood net omdat ze een geliefde verloren zijn, hopen ze dat ze die ooit in de hemel nog gaan terug zien.

Mens & lijden

Lied over mens & lijden ...


Regina Spektor: " Laughing With"

 
 

 Het lied gaat over verschillende vormen van lijden. De zangeres geeft in het lied enkele voorbeelden van lijden. Ze heeft het over fysiek lijden, bijvoorbeeld wanneer men in het ziekenhuis ligt. Ze heeft het ook over het moreel lijden, tijdens een oorlog bijvoorbeeld. Ze heeft het ook over lijden door invloed van de natuur, bijvoorbeeld lijden door de kou. En een laatste lijden waar het lied over gaat, is het persoonlijke lijden van de mensen. Bijvoorbeeld mensen lijden omdat ze niet veel centjes hebben , dus eigenlijk arm zijn. Ze zegt hierbij dat de mensen dan altijd maar lachen met God in plaats dan naar God. Ze zouden beter lachen naar God, vindt ze. Het is beter om steun te gaan zoeken bij God wanneer je lijdt. Veel mensen gaan tegenwoordig hun lijden gewoon opkroppen, gaan het  verstoppen. In plaats daarvan zouden ze beter eens bidden tot God, zo kunnen ze eens even hun verhaal kwijt.

--> Ik ben akkoord met wat de zangeres hier zegt in het lied. Ik denk dat het beter is steun in God te zoeken op zo'n momenten, dan ermee te gaan lachen. Toen mijn meme gestorven was maakte ik het ook sommige momenten stil en bad zachtjes tot God dat alles goed zou gaan met haar.


Songtekst lied:

Regina Spektor: Laughing With

No one laughs at God in a hospital
No one laughs at God in a war
No one's laughing at God when they're starving
Or freezing or so very poor

No one laughs at God when the doctor calls after some routine tests
No one's laughing at God when it's gotten real late
And their kid's not back from that party yet

No one laughs at God when their airplane starts to uncontrollably shake
No one's laughing at God when they see the one they love hand in hand with someone else
And they hope that they're mistaken
No one laughs at God when the cops knock on their door
And they say "We've got some bad new, sir,"
No one's laughing at God when there's a famine, fire, or flood

But God can be funny
At a cocktail party while listening to a good God-themed joke or...
Or when the crazies say he hates us
And they get so red in the head
You think that they're about to choke

God can be funny
When told he'll give you money if you just pray the right way
And when presented like a genie
Who does magic like Houdini
Or grants wishes like Jiminy Cricket and Santa Claus

God can be so hilarious
Ha ha
Ha ha

No one laughs at God in a hospital
No one laughs at God in a war
No one's laughing at God when they've lost all they got
And they don't know what for

No one laughs at God on the day they realize
That the last sight they'll ever see is a pair of hateful eyes
No one's laughing at God when they're saying their goodbyes

But God can be funny
At a cocktail party while listening to a good God-themed joke or...
Or when the crazies say he hates us
And they get so red in the head
You think that they're about to choke

God can be funny
When told he'll give you money if you just pray the right way
And when presented like a genie
Who does magic like Houdini
Or grants wishes like Jiminy Cricket and Santa Claus

God can be so hilarious

No one laughs at God in a hospital
No one laughs at God in a war

No one laughs at God in a hospital
No one laughs at God in a war

No one's laughing at God in a hospital
No one's laughing at God in a war

No one's laughing at God when they're starving
Or freezing or so very poor

No one's laughing at God
No one's laughing at God
No one's laughing at God
We're all laughing with God

Mens & lijden

Leven na de dood ...

 
Over dit onderwerp bestaat er heel wat discussie, veel mensen beweren dat er niets is na de dood, dat dit alleen maar een fabeltje is. Andere mensen beweren dan dat ze na de dood een nieuw aards leven krijgen, bv ze veranderen in een hond. Men spreekt dan eigenlijk over een soort van reïncarnatie. Nog anderen beweren dat het een plaats is waar men al de dierbaren die al gestorven zijn kan terug zien. Maar wie nu eigenlijk gelijk heeft, dat weet niemand ...

Mijn visie op leven na de dood:
 
Ik geloof wel dat er een soort van leven is na de dood. Ik vind het wel moeilijk om te verklaren wat er dan juist is. Ik denk dat het een plek is waar iedereen elkaar terugziet. Ik geloof er eigenlijk wel in dat als ik naar de hemel ga, ik mijn meme zal terugzien. Ik denk dat de hemel een plaats is met veel licht waar alle gestorven mensen samen zijn. Veel mensen die al een 'bijna - dood ervaring' hebben meegemaakt kunnen dit alleen maar bevestigen. Deze mensen verklaren dat er wel degelijk iets is, ze zeggen een licht gezien te hebben en een soort van tunnel. Ik denk dat deze mensen daar niet zullen over liegen. Dus dat is voor mij wel het bewijs dat er iets moet zijn na de dood. Maar wat, dat weet eigenlijk niemand.

Mens & medemens

Gedicht ...




Help je medemens

Een ander helpen, geeft een fijn gevoel.
Een klein beetje.
Is soms een heleboel.
De een doet het voor zichzelf.
De ander doet het niet.
Maar ik doe het.
Zolang een ander ervan geniet.
 
 
 
 
 
Het gedicht gaat over helpen, namelijk elkaar een handje helpen. Het is leuk voor de ander als je hem helpt en het kost toch niet veel moeite om eens iemand te helpen hé. Men zegt in het gedicht dat een klein gebaar al van grote tel is voor iemand anders. Bijvoorbeeld als je op de bus zit en je ziet een oudere dame die niet meer zo goed te been is. Help haar dan even, dit zal veel betekenen voor de dame en voor ons is dit maar een kleine moeite. Het geeft namelijk een goed gevoel wanneer we iemand kunnen helpen, we worden er zelf ook een beter persoon van. Op de tekening hierboven zie je het volgende zinnetje staan: "Helping is a Beautiful thing" Namelijk "helpen is een mooi ding". Op de prent zie je een kindje die een ander kindje helpt die gevallen is. Dit is misschien maar iets kleins, maar het zal het andere kindje meteen gelukkiger maken. Dus vergeet nooit: help elkaar altijd wanneer het nodig is!

Mens & medemens

De tien geboden ...


Ik bekeek een filmpje waarin de 10 geboden voorkomen. Een meisje vertelt er de 10 geboden. Het meisje noemt ze de 10 vredesregels. De 10 geboden werden uitgevonden door God om gelukkig te worden.

De 10 vredesregels in het filmpje:

- Eerste gebod: Vertrouw alleen op Mij. Hiervoor is het belangrijk dat je Mij goed leert kennen.

- Tweede gebod: Maak van Mij maar geen beeld. Dit zou nooit precies zijn zoals Ik ben. In de Bijbel laat ik zien wie Ik ben.

- Derde gebod: Praat maar veel over mij, maar doe dat wel op een eerbiedige manier.

- Vierde gebod: De zondag is een dag waarop je moet uitrusten. Ik wil graag dat je deze dag speciaal aan Mij denkt.


- Vijfde gebod: Ik heb jou aan je ouders gegeven daarom heb je respect voor je ouders.

- Zesde gebod: Alle mensen zijn door Mij gemaakt en naar Mijn beeld geschapen. Daarom mag je niemand doden.

- Zevende gebod: Geniet ervan om voor en met elkaar te leven.

- Achtste gebod: Wat van iemand anders is, moet je ook van de ander laten.

- Negende gebod: Het is belangrijk om eerlijk tegen elkaar te zijn.

- Tiende gebod: Geniet van wat je hebt en ben hier tevreden mee.

Het filmpje van de 10 geboden:




Mijn mening hierover:

Ik vind het belangrijk dat ik later als ouder en als toekomstige leerkracht deze geboden goed in mijn gedachten houd. Want het is voor kinderen vooral belangrijk wat hun ouders en leerkrachten doen, dus als je als ouder of als leerkracht deze tien geboden gaat respecteren gaat je kind dit ook rapper doen. In het filmpje is het een jong meisje die er hierover vertelt. Het is de bedoeling als ouder om je kind gelukkig te maken en dus is het van groot belang dat je deze geboden gaat leren aan je kind. Zodat je kind later gelukkig wordt en zijn/haar kinderen ook gelukkig kan maken.

Mens & medemens

Kinderen zien, Kinderen doen na ...

 
Dit meisje wil net zoals haar mama hakjes dragen.

 
Kinderen zien hun mama en papa kussen en doen dit na.
Kinderen zijn zeer makkelijk te beïnvloeden en vooral door de personen waarnaar ze naar opkijken. Denk maar aan hun mama, papa, een juf of een meester naar wie ze opkijken. Het eerste dat kinderen bijvoorbeeld gaan imiteren van hun ouders is hun eetgedrag. Als hun mama en papa het niet lusten, zal het kind het waarschijnlijk ook niet lusten. Wanneer de ouders van kinderen niet gezond eten en altijd maar junk food eten dan zullen die kinderen dat ook doen. Dus als je wil dat je kind gezond eet, is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Want als je daar bijvoorbeeld zelf zit met een bak frieten en een hamburger en je wil je kind dan een fruitpap laten eten, zal je kind daar helemaal geen zin in hebben. Hij zal ook frieten met hamburger willen, zoals mama. Kinderen gaan hun ouders vooral gaan imiteren omdat ze dingen willen leren ontdekken. Kinderen gaan daarbij woordjes herhalen van hun ouders, gebaren nadoen. Meisjes gaan bijvoorbeeld willen hakjes dragen of lippenstift opdoen, net als hun mama. Jongens willen dan bijvoorbeeld het gras afrijden met hun papa en een das dragen, zoals hun papa. Het zijn allemaal dingen die het kind ziet bij de ouder en zelf ook wil. Maar gelukkig leert het kind veel door imitatie, het leert voor zichzelf zorgen, zich aankleden en uitkleden, het leert opruimen, alleen eten en nog veel meer. Dus het is belangrijk om het goede voorbeeld te tonen aan je kinderen! Zodat zij later dan weer het goede voorbeeld kunnen tonen aan hun eigen kinderen.
 
 
--> In het onderstaand filmpje "Childeren see, childeren do" , krijg je situaties te zien waarin kinderen hun ouders nadoen, ze voeren dezelfde handeling uit als hun ouders.

Mens & medemens

De 10 beloften


Ik bekeek een filmpje over de tien beloften. Daarin worden enkele beloften getoond door zowel jongere als oudere mensen. Het zijn allemaal belangrijke beloften die aantonen hoe je moet omgaan met elkaar. De beloften passen dus perfect binnen het thema mens & samenleving.

Het filmpje over de 10 beloften:




Enkele beloften die voorkomen in het filmpje:

- God is er: hierbij is het een kind die dit aantoont in het filmpje

- Ik wil leven: dit wordt aangetoond door een mama en een papa en een kindje die net geboren is en nog een heel leven voor zich heeft.

- Ik ben trouw: Dit wordt getoond door een meisje en een oudere man. Bijvoorbeeld we moeten trouw zijn aan de oudere mensen, we moeten zorg dragen voor hen.

- Ik ben eerlijk: Deze wordt getoond door een meisje op de bus. Bijvoorbeeld wanneer je op de bus nieuwe mensen leert kennen. Wees altijd eerlijk. Doe je niet anders voor dan je bent.

- Ik ben dankbaar: Wordt hier aangetoond door een jonge zwemmer. Bijvoorbeeld dankbaar zijn voor alle mogelijkheden die we hebben dankzij onze gezondheid.

- Deze dag is heilig: Wordt hier aangetoond door een zwangere vrouw. Bijvoorbeeld het is belangrijk om er van te genieten als je zwanger bent, kijk niet alleen naar de ongemakken die je hebt tijdens je zwangerschap.

- Ik respecteer mijn afkomst: Wordt aangetoond met een begrafenis. Het is belangrijk dat je altijd blijft onthouden van waar je komt, ook al leeft die persoon niet meer.

Mijn mening hierover:

Ik vind al deze beloften belangrijk in de relatie met andere mensen. Het is belangrijk dat je altijd eerlijk bent tegenover de anderen, dat je dankbaar bent voor alles wat je hebt, dat je trouw bent aan iedereen, .. Je moet je aan al deze beloften houden wanneer je omgaat met een medemens.

Mens & medemens

Helft van de belgische jongeren wantrouwt andere mensen ...

 
Dit meisje op de foto wantrouwt de jongeren naast haar.
Een op de twee Belgische jongeren vertrouwt andere mensen niet.

Dat blijkt uit het onderzoek Connected, dat werd uitgevoerd door de jeugddienst voor informatie en preventie In Petto. Meer dan 1.700 jongeren, voornamelijk tussen 15 en 18 jaar oud, namen deel.
 
 
 
 
 
- Verschillende factoren:

Diverse factoren hebben invloed op het wantrouwen jegens de medemens. Zo zijn meisjes iets negatiever ingesteld dan jongens: 55 tegen 44 procent. Ook het studieniveau speelt een grote rol. 73 procent van de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs vertrouwt anderen niet. ASO-leerlingen hebben dan weer het meeste geloof in de mensen rondom hen: ‘slechts’ 41 procent oordeelt negatief.
In een klassiek gezin hebben jongeren minder angst (48 procent) dan in een nieuw samengesteld gezin (55 procent). Kinderen in een eenoudergezin komen er het bekaaidst af. Liefst 60 procent wantrouwt anderen.
 
 
Mijn mening hierover:
 
Mensen krijgen wantrouwen door alles wat in krant staat.
Ik kan wel geloven dat meisjes het meest mensen gaan wantrouwen in plaats van jongens. Ik ga zelf ook snel andere personen gaan wantrouwen. Vooral als ik iemand zie op straat s'avonds en die zit te kijken naar mij. Dan zal ik er meteen van uitgaan dat die slechte bedoelingen heeft. Bijvoorbeeld hebben wij als meisjes ook rap de neiging om mensen die ons gewoon iets vragen meteen te gaan wantrouwen. Maar we moeten daar wel mee opletten, want soms kan dit wantrouwen nogal confronterend overkomen naar die persoon in kwestie. Het is beter om niet meteen je conclusies uit iets te trekken, maar er eerst eens over na te  denken. Ik kan ook bevestigen dat je vaak meer angst hebt wanneer je in een samengesteld gezin terecht komt. In het begin was ik ook wat wantrouwig tegenover de nieuwe partners van mijn papa en mama. Ik wou hen ook niet meteen gaan vertrouwen, ik was angstig omdat het mensen waren die ik niet kende. Ik moest hun eerst lange tijd gewoon worden voor ik hun kon gaan vertrouwen. Terwijl dat bij een gewoon gezin allemaal vanzelf gaat. Je hoeft niet plots te wennen aan een nieuw persoon want je kent je mama en papa al vanaf je geboorte. En dat het vooral jongeren zijn die vlug wantrouwig gaan reageren, komt vooral omdat je als jongere nog niet veel hebt meegemaakt. Je was ook altijd veilig bij je mama en papa. Maar wanneer je een keer alleen de wereld gaat ontdekken, ben je als jongere liever op je hoede. Dit wantrouwen dat wij als jongeren hebben, komt volgens mij ook door de dingen die we horen in het nieuws. Hoeveel keer hoor je niet op het nieuws dat er een moord is gepleegd of dat er weeral een meisje is verkracht of dat er een persoon is ontvoerd, dit geeft ons ook angst. Als we dit horen zijn we bang dat dit ons ook gaat gebeuren en daardoor gaan we ons wantrouwiger gaan opstellen tegenover anderen.


 
Op deze prent zie je iemand die een sleutel voor zich houdt. De persoon wil zich dus letterlijk en figuurlijk gaan afsluiten van de anderen. Die persoon doet dit omdat hij de anderen wantrouwt, hij vertrouwt de andere personen niet en sluit hem daarom af van de andere personen.

Mens & medemens

Hoe reageer je als leerkracht wanneer een leerling zijn taak niet heeft gemaakt?



Er zijn verschillende manieren om daar mee om te gaan. Sommige leerkrachten gaan de leerlingen een nul geven voor die taak. Andere leerkrachten geven de leerling een straf omdat hij/zij de taak niet indiende. Nog een andere leerkracht zal de leerling de taak misschien in de studie laten maken onder begeleiding. Of nog een andere leerkracht zal elke dag dat het te laat is ingediend, punten aftrekken daarvoor. Maar er zijn natuurlijk ook altijd leerkrachten die hier niet echt op ingaan en de leerling gewoon de taak tegen de volgende les thuis laten maken.


Op het lerarenforum geven leerkrachten hierover hun mening.
klik hier!

Mijn mening hierover:

Ik zou wanneer een leerling zijn taak niet indient een punt aftrekken, omdat ik het wel nogal drastisch vind om die leerling daarom meteen nul te geven. Want als leerkracht weet je ook niet altijd hoe het komt dat het kind de taak niet heeft gemaakt. Het kan zijn dat de leerling gewoon geen tijd had, maar er kan ook een goede reden hiervoor zijn. Stel dat je hem een nul geeft en deze leerling had de avond vooraf problemen thuis en kon daarom zijn taak niet maken, dan is dit eigenlijk niet rechtvaardig. Het is volgens mij dus beter om gewoon een punt te gaan aftrekken. Natuurlijk moet het kind een geloofwaardige reden hebben en moet het kind dan de volgende dag zeker zijn taak indienen. Het is ook goed om meteen een punt af te trekken, zodat ze er geen misbruik gaan van maken. Maar de kinderen blijven toch gemotiveerd om de taak nog te maken omdat je gewoon een punt hebt afgetrokken.Ze zien het als een verwittiging. Wanneer je meteen een nul zou geven voor de taak zou het kind ook niet meer gemotiveerd zijn om die taak nog te gaan maken. Daarom vind ik dit de beste methode.

Mens & medemens

Mijn persoonlijke waardeschaal












Ik deed een test om eens te kijken wat mijn belangrijkste waarden zijn:

Mijn top 4 persoonlijke waarden:

1. Respect
2. Gezondheid
3. Familie
4. Vriendschap
 
Ik ben zeker en vast akkoord met de uitslag. Want ik zei al in een vorig blog bericht dat mijn belangrijkste waarde respect was. Ik vind het gewoon belangrijk dat iedereen elkaar gaat aanvaarden zoals hij/zij is. Ik vind het ook belangrijk dat er niet wordt gepest of  anderen worden uitgesloten. Ook met gezondheid op de tweede plaats ben ik het volledig akkoord. Het is belangrijk in de eerst plaats dat iedereen gezond is. We mogen blij zijn als we geen ziekte hebben en nog alles kunnen doen wat we willen doen. Ook met familie op de derde plaats in mijn persoonlijke waardeschaal ga ik zeker en vast akkoord. Familie is voor mij zeer belangrijk, ik geniet telkens van alle familieaangelegenheden. vooral mijn ouders, die me in alles steunen ben ik enorm dankbaar. Op de 4de plaats staat in mijn persoonlijke waardeschaal vriendschap, daar ben ik het ook mee eens. Voor mij zijn mijn vrienden een belangrijk deel van mijn leven. Ze steunen me in alles wat ik doe, door hun vind ik de kracht om altijd te blijven doorzetten.


Wil jezelf ook deze test eens uitvoeren, klik dan hier.

Mens & medemens

Artikel delicious: "Moeten we nog investeren in rokers"


De gerenommeerde cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel en VUB) zegt in een interview met De Morgen dat de overheid strenger moet optreden tegen al wie zichzelf ziek maakt. 'Moeten we nog blijven investeren in rokers die na een hartingreep blijven roken?'

© photo news.
Cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel en VUB)
     
Volgens Brugada moet het maatschappelijke debat hierover aangevuurd worden. "Want wat willen we doen met de beperkte middelen die we hebben? Moeten we blijven investeren in mensen die zichzelf ziek maken? In rokers die na een hartoperatie blijven paffen? Elke sigaret is slecht voor de gezondheid. En roken verhoogt het risico op een hartinfarct. Het is de verantwoordelijkheid van de burger om dat risico al dan niet te nemen, punt uit." In de gezondheidszorg zou het moeten zijn zoals in de milieusector, vindt Brugada: "De vervuiler betaalt."

De hartspecialist maakt een vergelijking tussen nicotineverslaafden en wegpiraten. "Als ik morgen tegen 250 kilometer per uur over de weg raas, betaal ík de boete, en niet de maatschappij. Maar een roker zou niet beboet worden voor de onveilige en ongezonde situatie die hij bewust veroorzaakt. Integendeel, de overheid betaalt hem terug. Wie een beetje gezond verstand heeft, moet tegen een dergelijk absurd systeem in opstand komen", vindt Brugada.

"Het klinkt misschien overtrokken, maar eigenlijk staat de overheid toe dat de burgers hun gezondheid in de prak rijden en voor de herstelkosten van dat wrak nog eens hun hand ophouden. Dat is hetzelfde als tegen een jonge kerel zeggen: 'Rijd die auto maar te pletter, jongen. We betalen achteraf de herstellingen wel.'"

Brugada praat behalve als cardioloog ook als ex-roker. "Ja, ik heb zelf gerookt. Helaas. Maar ik ben gestopt vanaf het moment dat duidelijk werd hoe schadelijk sigaretten zijn. Vroeger mocht er in de ziekenhuizen nog volop gerookt worden. Men wist toen niet wat men nu wel weet."

Preventie is het sleutelwoord. "De overheid moet de burgers op hun verantwoordelijkheid wijzen. We moeten kinderen van twaalf jaar duidelijk maken hoe ongezond roken is. Het is bij hen dat we moeten pleiten voor een gezonde levensstijl, niet bij veertigers die al een chronische bronchitis hebben ontwikkeld."

Nu regeert het je-m'en-foutisme, vindt Brugada. "En dat is fout. Je brengt je auto toch ook naar de garage voor een groot onderhoud? Waarom zou je dat met je lichaam niet doen? Waarom betaal je herstelkosten, als je die reparatie op een goedkopere manier kunt voorkomen?"

http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1393138/2012/02/11/Moeten-we-nog-investeren-in-rokers.dhtml

Mijn mening over dit artikel:


Ik ben het volledig akkoord met wat hier in het artikel wordt gezegd. Het is inderdaad waar dat als we iets te veel hebben gedronken en we rijden dan in auto we hiervoor ook een boete zullen moeten betalen. We moeten dus zelf boeten voor onze eigen fouten hier. Bij gezondheidszorg is het de maatschappij die ervoor moet gaan opdraaien. Ik ben het er ook mee akkoord dat als iemand rookt die persoon het zichzelf aandoet. Sommigen moeten dan ook niet verrast zijn als ze daardoor bijvoorbeeld een hartinfarct krijgen. Ik denk dat het inderdaad van belang is om jongere kinderen hier op te wijzen. Het is te laat om ouderen daar nu nog iets over te gaan vertellen. Meestal is heel hun lijf toch al kapot door het vele roken. Maar kinderen die nog maar even roken, kunnen als ze vroeg stoppen nog perfect een gezond lichaam hebben. Daarom moeten we kinderen gaan confronteren met wat het zou doen met hun lichaam als ze blijven roken. Ook ouderen moeten inzien dat het toch beter is gewoon te stoppen en zo het risico op een hartinfarct verkleinen. Het is bovendien ook goed als je stopt met roken want je bespaart er veel geld mee en je maakt je lichaam gezonder . In onze samenleving willen we vooral streven naar het menselijk wenselijke, het ideale, maar dit is niet altijd zo evident. Jongeren zijn geen makkelijk doelpubliek. Ze roken vaak door vrienden, om stoer over te komen. Ze zijn vaak bang als ze stoppen met roken dat ze zullen gepest worden. Het vraagt dus veel moed en vooral veel creativiteit om een manier te vinden om jongeren toch te gaan stimuleren om te stoppen met roken.
 
Waarom rookt een jongere? ( factoren die het roken beïnvloeden)


Persoonlijke factoren:


De puberteit is een belangrijke factor dat vaak leidt tot roken. Hier gaat de jongere lichamelijk en geestelijk ontwikkelen. De jongere gaat in de puberteit op zoek naar z'n eigen identiteit en probeert hierbij nieuwe ervaringen uit. Bij veel jongeren is dan één van die ervaringen het uitproberen van het roken. Ze zijn vooral nieuwsgierig en willen weten hoe het voelt om een sigaret te roken. Anderen gaan roken om iets te kunnen bereiken. Bijvoorbeeld door te roken vermindert de stress, neemt onzekerheid weg, hoor je erbij, kom je stoer over, ... Jongeren gaan vaak ook roken omdat ze hun ouders willen gaan testen, ze willen bij de volwassen horen en denken dat hierdoor te kunnen bereiken.
 
De invloed van de sociale omgeving: (vrienden, leeftijdsgenoten, ouders, gezin en familie)
 

Als een jongere gaat roken komt dit vooral door de invloed van vrienden. Tijdens de puberteit willen de jongeren tot een groep gaan behoren. Ze moeten dan de regels en gewoonten van die groep gaan overnemen. Als een jongere bijvoorbeeld wil deel uitmaken van een groep en alle leden van die groep roken, is de druk groot dat die jongere ook gaat beginnen roken. Jongeren gaan meestal ook roken in het bij zijn van vrienden. Bijvoorbeeld als een jongere zijn beste vriend rookt zal die persoon meestal ook beginnen met roken. Jongeren gaan vaak ook roken om aandacht te trekken. Bijvoorbeeld jongens gaan roken om indruk te maken op de meisjes. Ze zien het als een teken van volwassenheid. Ook het rookgedrag van de ouders speelt een rol hierbij. Ouders die zelf roken, daarvan gaan de kinderen ook rapper gaan roken, omdat ze het altijd zo hebben gezien thuis. Of de broer/zus rookt of iemand anders in de familie dan gaat de jongere ook vlugger beginnen roken. Die ouders denken dan meestal dat het geen zin heeft hun kind het roken te verbieden, omdat ze het zelf ook doen. Maar het is toch altijd beter dit wel te doen, zo wordt de kans toch kleiner dat hun kinderen beginnen te roken.
 
De invloed van tabaksreclame:
 

De sigaretten worden ook volop gepromoot door reclame. Ze beweren dat hun reclame enkel gericht is op de rokers zelf, gewoon om het juiste merk van sigaretten te kiezen en niet op het beginnen roken. Maar elke reclame helpt mee de totale markt te vergroten en dus de kosten per product te verkleinen. Tabaksreclame wil dus niet alleen rokers beïnvloeden om een ander merk te gaan roken. Ze willen ook niet - rokers er toe aansporen om te beginnen roken en rokers er toe aanzetten om meer te roken en rokers die willen stoppen met roken er toe aanzetten om te blijven roken.
 
De invloed van de samenleving:
 

Het gedrag van jongeren is vooral een weerspiegeling van de waarden en normen in de samenleving. Roken wordt aanvaard in onze samenleving , dus jongeren worden aangezet tot roken. Ook in de media wordt roken als positief voorgesteld, daardoor denken jongeren dus dat roken wel oke is. Jongeren willen dus roken om zo een stuk van de wereld te worden. De meeste jongeren hebben wel een bekend idool waar ze naar opkijken, maar vaak ook een andere persoon in de omgeving waar ze veel respect voor hebben. Denk maar aan een oudere vriend, sommige jongeren gaan zich gaan gedragen als hun voorbeeld, als hun voorbeeld rookt dan gaan ze ook gaan roken. Jongeren begrijpen meestal wel de boodschap dat ze niet mogen roken maar de invloed van de omgeving is soms te sterk. Jongeren die dan toch besluiten om te stoppen met roken, moeten leren omgaan met onzekerheid, het deel uitmaken van een groep waarin men rookt zonder zelf te roken. Maar wanneer je stopt met roken, win je meer dan dat je verliest. Je spaart niet alleen veel geld uit ,maar je wordt er vooral veel gezonder door. Het is dus zeker en vast een grote stap in de goede richting. De winst weegt veel zwaarder door dan het verlies.