Artikel delicious: "Moeten we nog investeren in rokers"
De gerenommeerde cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel en VUB) zegt in een interview met De Morgen dat de overheid strenger moet optreden tegen al wie zichzelf ziek maakt. 'Moeten we nog blijven investeren in rokers die na een hartingreep blijven roken?'
© photo news.
Cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel en VUB)
Volgens Brugada moet het maatschappelijke debat hierover aangevuurd worden. "Want wat willen we doen met de beperkte middelen die we hebben? Moeten we blijven investeren in mensen die zichzelf ziek maken? In rokers die na een hartoperatie blijven paffen? Elke sigaret is slecht voor de gezondheid. En roken verhoogt het risico op een hartinfarct. Het is de verantwoordelijkheid van de burger om dat risico al dan niet te nemen, punt uit." In de gezondheidszorg zou het moeten zijn zoals in de milieusector, vindt Brugada: "De vervuiler betaalt."
De hartspecialist maakt een vergelijking tussen nicotineverslaafden en wegpiraten. "Als ik morgen tegen 250 kilometer per uur over de weg raas, betaal ík de boete, en niet de maatschappij. Maar een roker zou niet beboet worden voor de onveilige en ongezonde situatie die hij bewust veroorzaakt. Integendeel, de overheid betaalt hem terug. Wie een beetje gezond verstand heeft, moet tegen een dergelijk absurd systeem in opstand komen", vindt Brugada.
"Het klinkt misschien overtrokken, maar eigenlijk staat de overheid toe dat de burgers hun gezondheid in de prak rijden en voor de herstelkosten van dat wrak nog eens hun hand ophouden. Dat is hetzelfde als tegen een jonge kerel zeggen: 'Rijd die auto maar te pletter, jongen. We betalen achteraf de herstellingen wel.'"
Brugada praat behalve als cardioloog ook als ex-roker. "Ja, ik heb zelf gerookt. Helaas. Maar ik ben gestopt vanaf het moment dat duidelijk werd hoe schadelijk sigaretten zijn. Vroeger mocht er in de ziekenhuizen nog volop gerookt worden. Men wist toen niet wat men nu wel weet."
Preventie is het sleutelwoord. "De overheid moet de burgers op hun verantwoordelijkheid wijzen. We moeten kinderen van twaalf jaar duidelijk maken hoe ongezond roken is. Het is bij hen dat we moeten pleiten voor een gezonde levensstijl, niet bij veertigers die al een chronische bronchitis hebben ontwikkeld."
Nu regeert het je-m'en-foutisme, vindt Brugada. "En dat is fout. Je brengt je auto toch ook naar de garage voor een groot onderhoud? Waarom zou je dat met je lichaam niet doen? Waarom betaal je herstelkosten, als je die reparatie op een goedkopere manier kunt voorkomen?"
http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1393138/2012/02/11/Moeten-we-nog-investeren-in-rokers.dhtml
Mijn mening over dit artikel:

Ik ben het volledig akkoord met wat hier in het artikel wordt gezegd. Het is inderdaad waar dat als we iets te veel hebben gedronken en we rijden dan in auto we hiervoor ook een boete zullen moeten betalen. We moeten dus zelf boeten voor onze eigen fouten hier. Bij gezondheidszorg is het de maatschappij die ervoor moet gaan opdraaien. Ik ben het er ook mee akkoord dat als iemand rookt die persoon het zichzelf aandoet. Sommigen moeten dan ook niet verrast zijn als ze daardoor bijvoorbeeld een hartinfarct krijgen. Ik denk dat het inderdaad van belang is om jongere kinderen hier op te wijzen. Het is te laat om ouderen daar nu nog iets over te gaan vertellen. Meestal is heel hun lijf toch al kapot door het vele roken. Maar kinderen die nog maar even roken, kunnen als ze vroeg stoppen nog perfect een gezond lichaam hebben. Daarom moeten we kinderen gaan confronteren met wat het zou doen met hun lichaam als ze blijven roken. Ook ouderen moeten inzien dat het toch beter is gewoon te stoppen en zo het risico op een hartinfarct verkleinen. Het is bovendien ook goed als je stopt met roken want je bespaart er veel geld mee en je maakt je lichaam gezonder . In onze samenleving willen we vooral streven naar het menselijk wenselijke, het ideale, maar dit is niet altijd zo evident. Jongeren zijn geen makkelijk doelpubliek. Ze roken vaak door vrienden, om stoer over te komen. Ze zijn vaak bang als ze stoppen met roken dat ze zullen gepest worden. Het vraagt dus veel moed en vooral veel creativiteit om een manier te vinden om jongeren toch te gaan stimuleren om te stoppen met roken.
Waarom rookt een jongere? ( factoren die het roken beïnvloeden)
Persoonlijke factoren:

De puberteit is een belangrijke factor dat vaak leidt tot roken. Hier gaat de jongere lichamelijk en geestelijk ontwikkelen. De jongere gaat in de puberteit op zoek naar z'n eigen identiteit en probeert hierbij nieuwe ervaringen uit. Bij veel jongeren is dan één van die ervaringen het uitproberen van het roken. Ze zijn vooral nieuwsgierig en willen weten hoe het voelt om een sigaret te roken. Anderen gaan roken om iets te kunnen bereiken. Bijvoorbeeld door te roken vermindert de stress, neemt onzekerheid weg, hoor je erbij, kom je stoer over, ... Jongeren gaan vaak ook roken omdat ze hun ouders willen gaan testen, ze willen bij de volwassen horen en denken dat hierdoor te kunnen bereiken.
De invloed van de sociale omgeving: (vrienden, leeftijdsgenoten, ouders, gezin en familie)
Als een jongere gaat roken komt dit vooral door de invloed van vrienden. Tijdens de puberteit willen de jongeren tot een groep gaan behoren. Ze moeten dan de regels en gewoonten van die groep gaan overnemen. Als een jongere bijvoorbeeld wil deel uitmaken van een groep en alle leden van die groep roken, is de druk groot dat die jongere ook gaat beginnen roken. Jongeren gaan meestal ook roken in het bij zijn van vrienden. Bijvoorbeeld als een jongere zijn beste vriend rookt zal die persoon meestal ook beginnen met roken. Jongeren gaan vaak ook roken om aandacht te trekken. Bijvoorbeeld jongens gaan roken om indruk te maken op de meisjes. Ze zien het als een teken van volwassenheid. Ook het rookgedrag van de ouders speelt een rol hierbij. Ouders die zelf roken, daarvan gaan de kinderen ook rapper gaan roken, omdat ze het altijd zo hebben gezien thuis. Of de broer/zus rookt of iemand anders in de familie dan gaat de jongere ook vlugger beginnen roken. Die ouders denken dan meestal dat het geen zin heeft hun kind het roken te verbieden, omdat ze het zelf ook doen. Maar het is toch altijd beter dit wel te doen, zo wordt de kans toch kleiner dat hun kinderen beginnen te roken.
De invloed van tabaksreclame:
De sigaretten worden ook volop gepromoot door reclame. Ze beweren dat hun reclame enkel gericht is op de rokers zelf, gewoon om het juiste merk van sigaretten te kiezen en niet op het beginnen roken. Maar elke reclame helpt mee de totale markt te vergroten en dus de kosten per product te verkleinen. Tabaksreclame wil dus niet alleen rokers beïnvloeden om een ander merk te gaan roken. Ze willen ook niet - rokers er toe aansporen om te beginnen roken en rokers er toe aanzetten om meer te roken en rokers die willen stoppen met roken er toe aanzetten om te blijven roken.
De invloed van de samenleving:
Het gedrag van jongeren is vooral een weerspiegeling van de waarden en normen in de samenleving. Roken wordt aanvaard in onze samenleving , dus jongeren worden aangezet tot roken. Ook in de media wordt roken als positief voorgesteld, daardoor denken jongeren dus dat roken wel oke is. Jongeren willen dus roken om zo een stuk van de wereld te worden. De meeste jongeren hebben wel een bekend idool waar ze naar opkijken, maar vaak ook een andere persoon in de omgeving waar ze veel respect voor hebben. Denk maar aan een oudere vriend, sommige jongeren gaan zich gaan gedragen als hun voorbeeld, als hun voorbeeld rookt dan gaan ze ook gaan roken. Jongeren begrijpen meestal wel de boodschap dat ze niet mogen roken maar de invloed van de omgeving is soms te sterk. Jongeren die dan toch besluiten om te stoppen met roken, moeten leren omgaan met onzekerheid, het deel uitmaken van een groep waarin men rookt zonder zelf te roken. Maar wanneer je stopt met roken, win je meer dan dat je verliest. Je spaart niet alleen veel geld uit ,maar je wordt er vooral veel gezonder door. Het is dus zeker en vast een grote stap in de goede richting. De winst weegt veel zwaarder door dan het verlies.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten