woensdag 26 december 2012

Mens & medemens

Helft van de belgische jongeren wantrouwt andere mensen ...

 
Dit meisje op de foto wantrouwt de jongeren naast haar.
Een op de twee Belgische jongeren vertrouwt andere mensen niet.

Dat blijkt uit het onderzoek Connected, dat werd uitgevoerd door de jeugddienst voor informatie en preventie In Petto. Meer dan 1.700 jongeren, voornamelijk tussen 15 en 18 jaar oud, namen deel.
 
 
 
 
 
- Verschillende factoren:

Diverse factoren hebben invloed op het wantrouwen jegens de medemens. Zo zijn meisjes iets negatiever ingesteld dan jongens: 55 tegen 44 procent. Ook het studieniveau speelt een grote rol. 73 procent van de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs vertrouwt anderen niet. ASO-leerlingen hebben dan weer het meeste geloof in de mensen rondom hen: ‘slechts’ 41 procent oordeelt negatief.
In een klassiek gezin hebben jongeren minder angst (48 procent) dan in een nieuw samengesteld gezin (55 procent). Kinderen in een eenoudergezin komen er het bekaaidst af. Liefst 60 procent wantrouwt anderen.
 
 
Mijn mening hierover:
 
Mensen krijgen wantrouwen door alles wat in krant staat.
Ik kan wel geloven dat meisjes het meest mensen gaan wantrouwen in plaats van jongens. Ik ga zelf ook snel andere personen gaan wantrouwen. Vooral als ik iemand zie op straat s'avonds en die zit te kijken naar mij. Dan zal ik er meteen van uitgaan dat die slechte bedoelingen heeft. Bijvoorbeeld hebben wij als meisjes ook rap de neiging om mensen die ons gewoon iets vragen meteen te gaan wantrouwen. Maar we moeten daar wel mee opletten, want soms kan dit wantrouwen nogal confronterend overkomen naar die persoon in kwestie. Het is beter om niet meteen je conclusies uit iets te trekken, maar er eerst eens over na te  denken. Ik kan ook bevestigen dat je vaak meer angst hebt wanneer je in een samengesteld gezin terecht komt. In het begin was ik ook wat wantrouwig tegenover de nieuwe partners van mijn papa en mama. Ik wou hen ook niet meteen gaan vertrouwen, ik was angstig omdat het mensen waren die ik niet kende. Ik moest hun eerst lange tijd gewoon worden voor ik hun kon gaan vertrouwen. Terwijl dat bij een gewoon gezin allemaal vanzelf gaat. Je hoeft niet plots te wennen aan een nieuw persoon want je kent je mama en papa al vanaf je geboorte. En dat het vooral jongeren zijn die vlug wantrouwig gaan reageren, komt vooral omdat je als jongere nog niet veel hebt meegemaakt. Je was ook altijd veilig bij je mama en papa. Maar wanneer je een keer alleen de wereld gaat ontdekken, ben je als jongere liever op je hoede. Dit wantrouwen dat wij als jongeren hebben, komt volgens mij ook door de dingen die we horen in het nieuws. Hoeveel keer hoor je niet op het nieuws dat er een moord is gepleegd of dat er weeral een meisje is verkracht of dat er een persoon is ontvoerd, dit geeft ons ook angst. Als we dit horen zijn we bang dat dit ons ook gaat gebeuren en daardoor gaan we ons wantrouwiger gaan opstellen tegenover anderen.


 
Op deze prent zie je iemand die een sleutel voor zich houdt. De persoon wil zich dus letterlijk en figuurlijk gaan afsluiten van de anderen. Die persoon doet dit omdat hij de anderen wantrouwt, hij vertrouwt de andere personen niet en sluit hem daarom af van de andere personen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten