donderdag 27 december 2012

Mens & natuur

De weggooitest


We gooien vaak veel weg, ook dingen die we soms nog kunnen gebruiken. Vaak gooien we eten die we niet hebben opgekregen al meteen weg, in de plaats van het bijvoorbeeld te gaan invriezen. Want er is bewezen dat er jaarlijks zo'n 9 procent van ons voedsel ongebruikt in de afvalbak verdwijnt. Om even bij  jezelf uit te testen, hoe jij hiermee omgaat, is er de volgende test, namelijk "de weggooitest". Want vaak kunnen we meer gaan besparen dan we denken. Klik hier voor de test, en ontdek of u veel voedsel weggooit.
 
 
Mijn uitslag:
 
Mijn uitslag van de weggooitest is niet zo goed. Ik gooi dus blijkbaar meer voedsel weg dan ik dacht. Ik scoor op basis van de test gemiddeld op voedselverspilling. Zoals de gemiddelde Nederlander gooi ik dus jaarlijks ongeveer 40 kilo voedsel in de afvalbak. Dat kost dan gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is namelijk een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediĆ«nten  al vaak  een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!
Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of er maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra's van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag kunt opeten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het invulformulier 'Voedselverspilling' te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.
 
Mijn mening hierover:
 
Ik ben wel wat geschrokken van de uitslag van mijn test. Want ik let er nochtans op dat ik niet meteen alles weggooi. Zo spaar ik in de eerste plaats al heel veel afval om mee te  knutselen. Denk maar aan botervlootjes, flesjes van cola en limonade, wc-rollen, keukenrollen en zo verder. Ook denk ik eraan om na het bereiden van een maaltijd niet meteen al hetgeen dat over is in de vuilbak te gaan gooien. Ik doe dit dan in potjes en spaar dit voor een volgende maaltijd. Of als er bij ons thuis soep  wordt gemaakt, wordt de rest hiervan ingevroren en een andere keer opgegeten. Maar waarom ik langs de andere kant wel begrijp dat mijn test niet goed was, is vooral door de reden dat ik voedsel waarvan de bewaartijd overschreden is,  meteen weggooi. Ik proef eigenlijk nooit of het product nog lekker smaakt. Bewaartijd overschreden is voor mij onmiddellijk weggooien. Ik vind het wel jammer dat mijn test niet zo geslaagd was en wil er in de toekomst zeker aan werken. Ik zal proberen om niet te rap producten die bijvoorbeeld maar een dag of 2 over tijd zijn weg te gooien. Ook zal ik er blijven opletten dat ik altijd de overschot van een maaltijd bewaar voor een volgende maaltijd of invries in de diepvries. Nog iets dat ik voor mezelf wil meenemen naar de toekomst is dat ik bijvoorbeeld brood die 2 dagen oud is, niet onmiddellijk ga wegsmijten, maar het bijvoorbeeld ga roosteren of de resten van het brood  zal meegeven met mensen die thuis kippen hebben. Ik hoop dat het me zo lukt om daarin toch wat groener te worden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten